Platform voor de verblijfs- en dagrecreatieve branche
Zwembad De Kuil: Duurzaam zwembad voor recreatieve en professionele zwemmers
Illustratie van het nieuwe zwembad De Kuil.

Zwembad De Kuil: Duurzaam zwembad voor recreatieve en professionele zwemmers

In het nieuwe zwembad De Kuil wilde de gemeente Bodegraven-Reeuwijk een glijbaan bij het buitenbad. Hoewel het beschikbaar gestelde budget dit niet toeliet, wist bouwbedrijf Vaessen toch tot een goede oplossing te komen.

Tekst | Tim van Dorsten    Beeld | Vaessen bv

Door de gevel open te zetten, ontstaat er in de zomermaanden één groot badgebied, waarbij de grenzen tussen binnen en buiten vervagen, legt Jeroen Geurts van Vaessen uit. “Wij hebben hierbij gezorgd voor een familieglijbaan aan de gevel.” Volgens hem is deze oplossing te danken aan de specialisatie van Vaessen. “We richten ons op maatschappelijk vastgoed, waarbij we vooral veel ervaring hebben met het bouwen van sportaccommodaties, waaronder zwembaden. Dankzij die ervaringen hebben we tot een passende en geschikte oplossing weten te komen.”

In het 25-meterbad worden wedstrijden gehouden.

Toen de gemeente in 2018 met de aanbesteding voor een nieuw zwembad kwam, reageerde Vaessen dan ook direct door zich samen met architectenbureau Slangen + Koenen Architecten, installatiebedrijven Van Dorp en Hoffman hiervoor in te schrijven. “We kregen de opdracht, omdat onze inschrijving de economisch meest voordelige was”, legt Geurts uit. “Daarbij sprak het Design & Build-contact ons aan, omdat we een eigen bouw- en ingenieurstak in huis hebben.”

Naast het onderlinge overleg vond er ongeveer één keer per twee weken een gesprek plaats met de gemeente en haar adviseurs. “Zo bleven de gemeente en wij op de hoogte, zodat we allebei op de goede lijn zaten. Onder meer wat betreft de bouwkundige en technische eisen.”

De grenzen tussen binnen en buiten vervagen.

Recreatief en professioneel

Vaessen heeft ervoor gekozen om de hoofddraagconstructie te vervaardigen van hout en ook de overige materialen hebben een onderhoudsarm karakter. Het binnenbad bestaat uit een 25-meterwedstrijdbad, een doelgroepenbassin van 25 meter bij 12,5 meter en een peuterbad. Dit betekent dat niet alleen recreatieve sporters maar ook professionele zwemmers en waterpoloërs naar dit zwembad komen. Daarom moest Vaessen naast de eisen van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk ook voldoen aan de eisen van de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB). “Anders kunnen er geen wedstrijden worden gehouden in het 25-meterbad.” Daarnaast moest Vaessen rekening houden met de bestaande sportzaal, die op hetzelfde terrein staat. Tegen die sportzaal bouwde Vaessen namelijk het zwembad aan. “Die sportzaal lag zo’n twee meter verdiept in de grond”, vertelt Geurts. “Een zwembad komt zo’n vier meter onder de grond te liggen. Bij de bouwwerkzaamheden mochten er natuurlijk geen scheuren in de bestaande sportzaal komen. We zijn daar goed in geslaagd.”

De hoofddraagconstructie is van hout.

Duurzaam

Het nieuwe zwembad beschikt over all-electric installaties, dat is met name te danken aan de warmtebronnen en zonnepanelen. Dankzij deze energieopwekking en de houten draagconstructie heeft het nieuwe zwembad een EPC van 0,0 en GPR-score – een duurzaamheidsscore voor gemeentelijke gebouwen – van gemiddeld 8,3. Als het nieuwe zwembad is opgeleverd, gaat Vaessen het oude zwembad slopen. Deze staat op hetzelfde terrein en is tijdens de bouw van het nieuwe zwembad in gebruik gebleven. “Op de locatie van het oude zwembad komen parkeerplaatsen. De rest wordt ingericht als buitenterrein bij het nieuwe zwembad”, vertelt Geurts. In totaal besloeg het project 2,5 jaar: anderhalf jaar voor het bouwtraject en een jaar voor de engineering.


Projectinfo

Stalen constructie in korte tijd geleverd

Na een vraag van bouwbedrijf Vaessen had Janssen Lastechnieken slechts enkele weken de tijd om de stalen constructie voor de technische ruimte van het nieuwe zwembad De Kuil in Bodegraven te maken.

Nadat projectleider Harm van Oijen van Janssen Lastechnieken de vraag half juli van het bouwbedrijf had ontvangen, volgde een week later de overeenkomst met Vaessen. “De voornaamste garantie was de levertijd”, vertelt Van Oijen. “Die was erg kort, mede door de bouwvak: we moesten de verzekering geven dat medio september de constructie klaar was.” Het voornaamste was dat het Wijchense metaalbedrijf de constructie snel op papier zou zetten. “Dat is vaak een bottleneck”, legt hij uit. “Daarna hebben we het staal laten verzinken en coaten. Door in de bouwvak door te werken, hebben we op tijd de constructie op locatie kunnen bouwen.” Mede dankzij deze prestatie kon Janssen Lastechnieken ook onder meer drukkokers, windverbanden, diverse hulpstaal, trappen en leuningen leveren voor het nieuwe zwembad in Bodegraven. “Aangezien we alle facetten zelf kunnen verzorgen, van de engineering tot lasersnijden en monteren, hebben we dit project met ons team zo snel kunnen realiseren.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?