Platform voor de verblijfs- en dagrecreatieve branche
Zwembad De Boetzelaer in Monster, afgebrand in 2019 en feestelijk heropend in 2021: In de as gelegd zwembad wordt razendsnel herbouwd met extra brandwerende gebouwschil

Zwembad De Boetzelaer in Monster, afgebrand in 2019 en feestelijk heropend in 2021: In de as gelegd zwembad wordt razendsnel herbouwd met extra brandwerende gebouwschil

Bouwbedrijf De Vries en Verburg uit Stolwijk durfde de uitdaging aan. Toen de werkzaamheden na tien maanden weer startten, was de ontwerpfase nog niet volledig afgerond. Een geolied en goed op elkaar afgestemd bouwteam zorgt ervoor dat in juni 2021 een prachtig nieuw zwembad de deuren kan openen voor het recreatieve publiek van Monster en omgeving.

Jan IJzerman is manager Special Projects bij Xella, leverancier van de cellenbeton brandwanden voor het zwembad. Hij legt uit dat Xella ook het tekenwerk, de engineering en de montage voor De Boetzelaer heeft uitgevoerd. “Het gaat specifiek om een binnenspouwblad waarop de buitenbekleding wordt bevestigd. Een brandveilige schil is bij dit project prioriteit.” Cellenbeton is uiterst brandwerend en het is een makkelijk materiaal om gevelbekleding op te bevestigen. Daarnaast is dit prefab cellenbetonsysteem flexibel in de engineering en in het tekenwerk, waardoor er qua opgave snel geschakeld kan worden met andere bouwpartijen, zoals bij de aanpassingen in de draagconstructie die nog tijdens de bouwfase zijn doorgevoerd. 

Door de flexibiliteit van het prefab cellenbetonsysteem konden in de bouwfase nog veranderingen in de draagconstructie worden doorgevoerd.

Duurzame, chloor- en zuurbestendige coating

Ronald Roubos is werkvoorbereider bij De Vries en Verburg. Hij vertelt dat de wand van het zwembad die grenst aan de naastgelegen sportvelden, aan de wettelijke eis van 180 minuten brandwerendheid moet voldoen. “Omdat de hele binnenschil is voorzien van Hebel cellenbeton, voldoet de volledige gevel aan deze eis. Ook al is dat voor de volledige gebouwschil niet wettelijk verplicht.” Het gebouw is verdeeld in verschillende brandcompartimenten. Ook de kolommen zijn bekleed met de brandwerende Hebel platen. De Hebel dak- en wandplaten zijn aan de binnenkant tegen de staalconstructie van het gebouw geplaatst en vormen hierdoor een brandwerende schil. De gewapende wanden zijn 150 mm dik en de dakplaten zijn 200 mm dik. De Hebel platen zijn aan de binnenzijde voorzien van een speciale, hygiënische coating die bestand is tegen chloor- en zuurdampen en vocht.

Razendsnel en optimaal brandwerend

De opdracht lag niet alleen bij het razendsnel bouwen van een nieuw, brandveilig zwembad. Ook de abstracte vormgeving van het gebouw moest naadloos in het project passen. Toen eind 2019 met de bouw van het nieuwe zwembad werd gestart, was de ontwerpfase nog in volle gang. De bijzondere vormgeving vroeg om maatwerk. 

Cellenbetonpanelen zijn snel te monteren, uiterst brandwerend en bestand tegen vocht en chloordampen, oftewel perfect voor De Boetzelaer.

Spectaculair ontwerp

Siu Kin Shek, als architect van BAS1S Architecten betrokken bij project, legt uit dat de gevelafwerking is opgebouwd uit gelijkzijdige driehoeken van anderhalve meter die gedraaid in de gevel staan. De basis van dit gebouw is een staalconstructie die snel gebouwd en winddicht gemaakt kan worden. In overleg met Xella heeft De Vries en Verburg de stalen constructie ontworpen. Dat betekent dat in de bouwfase nog aan het ontwerp is gesleuteld, omdat in het voortraject hiervoor te weinig tijd was. Zowel voor de aannemer als voor Xella lag hier een forse uitdaging. Het gebouw heeft forse overspanningen met vliesgevels. Door het specifieke ontwerp van de stalen hoofddraagconstructie zijn de Hebel platen eenvoudig te monteren. “Omdat je bij een zwembad te maken hebt met temperatuurverschillen, een vochtig klimaat en chloordampen, is gevelbeplating met een tussenconstructie van cellenbetonwanden hiervoor het meest geschikt”, licht Shek toe. “De elementen zijn steenachtig, snel te monteren en je hoeft de staalconstructie niet te doorboren.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details