Het nieuwe Laco Sportcentrum Malden is straks van alle markten thuis. De echte wedstrijdzwemmer vindt hier het bad dat aan de officiële normen voldoet en ook voor de recreatieve sporter biedt het centrum de passende faciliteiten. In bouwtermen hebben we dan niet meer te maken met standaard utiliteitsbouw.
Het nieuwe sportcentrum in Malden heeft een bruto vloeroppervlak van circa 5.400 vierkante meter. Op de begane grond van het centrum bevinden zich de entree met horecagelegenheid, die tussen de zwemaccommodatie en de sporthal ligt. De zwemaccommodatie bestaat uit een wedstrijdbad met beweegbare bodem, peuterbad, stoombad, sauna, whirlpool en kleedruimtes. De sporthal van 48x28m kan met mobiele scheidingswanden worden opgedeeld in drie afzonderlijke zalen met eigen douche- en kleedruimtes. Op de verdieping zijn ruimtes voor diverse gebruikers. Een grote zaal voor de fitnessafdeling wordt gecombineerd met een doelgroepenzaal en een sportzaal. Daarnaast zijn er ruimtes voor een fysiotherapiepraktijk.
Samenwerking
Voor de optimale uitvoering bundelden Wind Design & Build en Burgland Bouw hun krachten. Zij moesten eerst het definitief ontwerp uitvoerbaar maken en het ontwerp voor de installaties uitwerken vanaf het voorlopig ontwerp. Hiervoor gingen de bedrijven de samenwerking aan met Hellebrekers Technieken.
Voor sportfaciliteiten gelden voorschriften en normen die door instanties als KNZB en NOC/NSF zijn vastgesteld en strikt moeten worden opgevolgd. “Je hebt het dan over de details van zwembadranden, de technische uitwerking van de luchtbehandeling, de resistentie van de constructie-elementen in een specifieke zwembadomgeving, verlichting, verwarming, akoestiek, ga zo maar door”, vertelt Michel Copinga, projectmanager van Wind Design & Build. “De kracht zit in goede werkvoorbereiding. Met onze kennis kunnen wij snel anticiperen en samen met partijen een opdracht tot een succes maken.”
Zwembad met beweegbare bodem
De vele specificaties voor de bouw van het zwembad, vroegen van Burgland Bouw extra aandacht. Het binnenklimaat, dat hier goed beheersbaar moet zijn, vroeg om hoge isolatiewaardes van het dak en de schil, gecombineerd met een hoge luchtdichtheid van het gebouw. De bouw van het zwembad was bovendien aanzienlijk omvangrijker dan de toevallige voorbijzwemmer zal vermoeden. “We zijn hier diep in de grond begonnen”, vertelt Hubert van Velden, projectleider van Burgland Bouw. “Niet alleen het zwembassin zit diep in de grond, ook de technische ruimte, bufferkelders en filterkelder voor de zwemwaterinstallatie bevinden zich onder het bad.”
Meerdere constructiematerialen
Ook de inzet van meerdere constructiematerialen vroeg extra aandacht. Van Velden: “De hoofddraagconstructie bestaat uit prefab betonwanden, in het werk gestorte beton, staalconstructie en grote houten dakliggers voor de zwemzaal en sporthal van circa 28 meter. Het was eerst de kunst alle constructie-onderdelen te engineeren. De materialen moesten feilloos op elkaar aansluiten en de juiste doorvoeren bevatten voor de vele installaties.”
“Het was een mooi en duurzaam project, all-electric, gasloos en BENG met een EPC van 0”, besluit Copinga. “De samenwerking met opdrachtgever en directie verliep uitstekend. Inmiddels verkeert de bouw in het afbouwstadium. Voor de bouwvak van 2019 wordt de accommodatie in gebruik genomen. Daarna volgen nog de sloop van de oudbouw, de inrichting van de openbare ruimte en de laatste fase van de nieuwbouw. Eind dit jaar is de bouw afgerond.”