Platform voor de verblijfs- en dagrecreatieve branche
Nieuw vakantiepark middenin de natuur
Van niets tot iets: de Drentse Lagune zal in de toekomst tot veel plezier aan het water leiden.

Nieuw vakantiepark middenin de natuur

In Westerbork wordt volop gebouwd aan het nieuwe recreatiepark Drentse Lagune: 114 vrijstaande woningen in dertien varianten, van comfort tot extra luxe wellness, met uitzicht over het meer. Later volgt een voorzieningengebouw met receptie, zwembad, speelruimte en winkel. Verder zal er in de toekomst van alles te doen zijn op het park, naast de belevenissen die al te vinden zijn in de prachtige omliggende natuur. Brands Bouw hoopt in de bouwvak fase 1 en 2 van het project volledig opgeleverd te hebben.

Brands Bouw werkt in opdracht van Kopare Development en heeft een aannemersovereenkomst met iedere koper. Deze krijgen een vier-, zes-, acht- of tienpersoonswoning, variërend in luxe. Zo krijgen sommige woningen een extra badkamer of een veranda met hot tub. Alle woningen worden turnkey en verhuurklaar opgeleverd en worden voorzien van luxe keukens en een eigentijds interieur dat de beoogde kwaliteit van het hele project weerspiegelt. De eigenaars hoeven er zelf niets meer aan te doen.  

De vakantiewoningen komen er verschillend uit te zien, dankzij een diversiteit aan materialen.

Het meer staat centraal

“Het gaat om een betoncasco dat prefab wordt geproduceerd. De woningen hebben een scharnierkap met daaromheen traditioneel metselwerk en houten bekleding”, vertelt Richard Menzen, projectleider bij Brands Bouw. Alle vakantiewoningen zijn gesitueerd rondom een meer en krijgen een daarop aansluitende, natuurlijke uitstraling. Variatie wordt niet alleen verkregen door de grootte en architectuur, maar ook door het gebruik van verschillende materialen. Zo zullen er straks pannendaken te zien zijn, maar ook rieten en zinken daken. 

Doordat de woningen aan een meer staan, is de bouwplaats moeilijker bereikbaar en moet regelmatig een deel drooggelegd worden.

Water als uitdaging

Wat het project extra uniek maakt, is dat alle woningen aan het water een eigen strandje krijgen. Ook komen er vissteigers naar het meer toe. De vakantiegangers hebben straks dus direct toegang tot het water om daar bijvoorbeeld te kanoën of waterfietsen. Daarnaast komen er gezamenlijke speeltoestellen, duinpannen en een vogelkijkhut.   

Deze locatie maakt de bouw voor Brands echter wel wat moeilijker. De woningen zijn door de ligging niet heel makkelijk te bereiken en de ondergrond is nat, vertelt Menzen. “De kelders staan bijvoorbeeld in het grondwater. Deze moeten dus drooggepompt worden. Het bouwtempo ligt hoog; we maken drie woningen per week. Dit hoge tempo wordt bereikt dankzij de prefab productie.”

Er zijn zestien verschillende woningtypes, van comfort tot extra luxe.

Het kloppende hart

Op dit moment is Brands Bouw nog in gesprek met Kopare Development over het voorzieningengebouw dat er moet komen. Deze Beachclub wordt het kloppende hard van de Drentse Lagune. Het moet gelijktijdig met de oplevering van fase 3 gereed zijn, waarna Landal GreenParks zorg zal dragen voor de verhuur van de woningen. Menzen vindt dat de samenwerking in het bouwteam soepel verloopt. “Iedereen heeft een eigen planning en er vindt goed overleg plaats. We zijn blij dat we zo’n mooi recreatiepark mogen bouwen. Het is de eerste keer dat wij als Brands Bouw op deze manier bouwen. We hebben wel al eerder vakantiewoningen gedaan, maar niet een heel seriematig nieuw park. Het is zeker een mooi referentieproject.”   

Familiebedrijf plaatst houtkachels bij Drentse Lagune

Bezoekers van de Drentse Lagune kunnen straks genieten van de lekkerste warmte. Kachelspeciaalzaak De Smidse plaatst er namelijk 73 houtkachels en rookgasafvoerkanalen. Dit doet zij in opdracht van Kopare Development en Brands Bouw. Voor Kopare deed het bedrijf eerder ook al een project in Schoorl. 

“De aantallen maken het project bijzonder. Tijdens het bouwproces brengen we steeds op tijd het rookgaskanaal met brandwerende omtimmering aan, zodat de planning niet stagneert”, zegt eigenaar Cor van Wieren.

De Drentse Lagune is nog in aanbouw en ook De Smidse zit nog middenin het project. Van Wieren: “De rookgaskanalen met brandwerende omtimmering plaatsen we tijdens de ruwbouw, dus voordat de afwerking begint. Binnenkort worden de eerste kavels opgeleverd. Daar zetten we dan de eerste vrijstaande, hoogrendement houtkachels. Tot nu toe werken we met veel plezier aan deze klus.”

Maatwerk trappen bij de Drentse Lagune 

Geen enkele woning van de Drentse Lagune is hetzelfde, wat ook betekent dat er allemaal verschillende trappen in moeten komen. Gelukkig weet De Vries Trappen wel raad met dergelijk maatwerk. Het bedrijf verzorgt de productie en montage van de trappen, de aftimmering van de trapgaten en het monteren van de trapleuningen.  

Alle trappen worden vervaardigd uit beuken en afgewerkt met whitewash olie. Het voordeel hiervan is dat de trappen – in tegenstelling tot met grondverf behandelde trappen – minder onderhoud vergen. Om de kopers van de recreatiewoningen een idee te geven van hoe hun trap eruit komt te zien, is er een demotrap gemaakt. Deze staat in de verkoopbouwkeet aan het begin van het park, waar (potentiële) kopers alvast een kijkje kunnen nemen.

De klantwens is om de trappen vroegtijdig in het bouwproces te plaatsen. Samen is ervoor gekozen de trappen optimaal te beschermen. Daarom heeft De Vries Trappen bescherming aangebracht in de vorm van hardboard, noppenfolie en plastic. De trappen hoeven alleen maar uitgepakt te worden en de bewoners kunnen genieten van hun nieuwe trap.

Veilig bouwen dankzij steigerconstructies

De bouw van de vakantiewoningen bij de Drentse Lagune wordt ondersteund door SteigerVast. Dit bedrijf is gespecialiseerd op het gebied van steigerbouw, afscherming, overbrugging en kapconstructies. Het verzorgt de steigerwerkzaamheden binnen het project in Westerbork.

De werkzaamheden begonnen aan het begin van de zomer vorig jaar en zijn nu nog in volle gang. Steigervast werkt in opdracht van hoofdaannemer Brands Bouw. “We zijn nu ongeveer net over de helft”, zegt Niels Trip, vestigingsleider bij SteigerVast. “Het project verloopt tot nu toe uitstekend. De sfeer op de bouwplaats is erg goed.”

Omdat de woningen na elkaar gebouwd en opgeleverd worden en in een waterrijk gebied staan, zijn de planning en logistiek op de bouwplaats de grootste uitdaging voor SteigerVast. Gelukkig verloopt de communicatie goed en weten de partijen alles goed onderling te regelen.

Franse balkons voor vakantiewoningen

De woningen bij de Drentse Lagune krijgen openslaande deuren met daarvoor Franse balkons. Deze aluminium balkonhekken worden geproduceerd en gemonteerd door Peters Metaaltechniek. Ook de portaalconstructies voor het ondersteunen van de vloeren werden door Peters geleverd.

“De portaalconstructies worden gemonteerd door onze opdrachtgever Brands Bouw, maar de balkonhekken produceren we zelf, worden door ons gepoedercoat en vervolgens geplaatst”, vertelt René Baron van Peters Metaaltechniek. Ze worden in fases gemonteerd, steeds als er enkele woningen klaar zijn. In totaal gaat het om zo’n 200 exemplaren, die allemaal gemaakt worden in de fabriek in Emmen. “Ze zijn ontworpen door de architect en wij meten alles precies na. De uitstraling is steeds hetzelfde, maar de afmetingen verschillen. We monteren ze tussen de kunststof kozijnen, waar de draadbusjes al inzitten. Zo kunnen wij alles gemakkelijk bevestigen”, aldus Baron. Hij is erg te spreken over het verloop van het project. “Wij werken vaak voor Brands Bouw en ik ken de jongens die daar aan het werk zijn goed. Er is een goed contact en het is een leuk project voor ons.”

Gevelstenen zorgen voor eigen uitstraling vakantiewoningen

De woningen bij de Drentse Lagune krijgen allemaal een eigen uitstraling, mede dankzij de gevelstenen, metselmortel en dakpannen die St1centrum uit Meppel levert. Het is de kracht van deze specialist op het gebied van gevelstenen en dakpannen om die producten te leveren die perfect bij het project passen.

Er worden 114 woningen gebouwd aan het water, wat ervoor zorgt dat het logistieke gedeelte goed geregeld moet worden. Dit doet St1centrum samen met de uitvoerder en werkvoorbereider van Brands Bouw. De eerste gevelstenen werden geleverd in juli 2021 en dit loopt door tot in 2022, vertelt Peter Everts, eigenaar van St1centrum. “We hebben meerdere projecten met Brands Bouw lopen en hebben onderling altijd een prettige samenwerking. Ook andere betrokken partijen, zoals fabrikanten, transporteurs en onderaannemers hebben hierin hun verantwoordelijkheid. Bij de Drentse Lagune is het een mooi samenspel tussen ontwikkelaar, architect, aannemer en ons als specialist. Het eindresultaat is er straks één om trots op te zijn.”

Bouwinfo
  • Opdrachtgevert Kopare Development
  • Hoofdaannemert Brands Bouw
  • Houtkachelst Kachelspeciaalzaak De Smidse
  • Levering tegelst Tegelgroep Nederland
  • Gevelstenent St1centrum
  • Montage en productie trappent De Vries Trappen
  • Metaalwer Peters Metaaltechniek

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details