Begin dit jaar wordt Parc Fontaine in Eindhoven opgeleverd; momenteel wordt dit project gebouwd door Van Schijndel Bouwgroep uit Geffen. De nieuwbouw bestaat uit drie woontorens met luxe huur- en koopappartementen, naar ontwerp van Pauwert Architectuur. Enerzijds liggen de torens aan het groene Stadswandelpark en anderzijds ligt het stadscentrum op loopafstand. Voor en tussen de torens komt een fraaie tuin die deels geplaatst is op de parkeerkelder van het complex.
De tuin heeft een oppervlak van 4.910 m², waarvan ca. 3.185 m² op het kelderdek is gelegen. De op het zuidwesten georiënteerde tuin bestaat voor ca. twee derde uit beplanting en voor een derde uit verharding en is enkel toegankelijk voor de bewoners. De indeling bestaat uit organische vormen met slingerende paden en haagstructuren, halfronde zitbanken, weelderige beplanting en zuilvormige bomen.
Roeland Pullen, Productmanager Dak- en gevelbegroening bij BTL Realisatie (onderdeel van idverde) vertelt: “Wij hebben de technische uitwerking en aanleg van deze (dak)tuin verzorgd. De tuin is grotendeels aangebracht op het betonnen dek van de parkeerkelder en loopt vervolgens gelijkmatig over in het vollegronds tuingedeelte. Het dek ligt onder afschot en heeft als waterdichte laag een tweelaags, volledig verkleefde en wortelwerende bitumineuze dakbedekking. Om de waterdichtheid van de dakbedekking te toetsten is voorafgaand aan de realisatie van de tuin een watertest uitgevoerd. Na deze keuring is gestart met het aanbrengen van het daktuinsysteem.”
Dit daktuinsysteem bestaat uit een 5 mm dik beschermdoek met hierop een drukvaste 20 mm dikke drainagelaag met filtervlies, waardoor de dakbedekking optimaal beschermd wordt tegen beschadigingen en overtollig water op het dek kan worden afgevoerd. Op de drainagelaag is een 40 tot 80 cm dikke laag van daktuinsubstraat toegepast als groei- en voedingsbodem voor de vaste beplanting en bomen. Ter plaatse van de verhardingen is eerst een 25 cm dikke puingranulaatlaag met hierop 8 cm straatzand aangebracht, waardoor een stabiele fundering voor de verhardingen wordt gecreëerd. Ter hoogte van de hemelwaterafvoeren zijn sparingen in de groei- en straatlaag aangebracht. Deze zijn vervolgens voorzien van inspectiekokers.
De verhardingen bestaan uit roodbruine gebakken klinkers in lingeformaat welke in visgraatverband zijn aangebracht. Daarnaast zijn looppaden van bontgekleurd grind toegepast die voorzien zijn van stabilisatieplaten. Deze kunnen bereden worden door een glazenwascombinatie. De scheiding van de verhardingen met de plantvakken wordt gevormd door bruine cortenstalen scheidingsprofielen die 3 cm uitsteken. De vegetatie van het daktuindeel is zeer divers en bestaat uit maar liefst 40 verschillende soorten vaste planten en grassen in de kleuren wit, roze, paars, blauw en geel. De soorten zijn zo uitgekiend dat de bloeiperiode zich uitstrekt van maart tot eind november en de planthoogtes afwisselen tussen de 20 en 90 cm hoogte. Veel van de toegepaste soorten zijn bovendien aantrekkelijk voor insecten. De beplanting in de vollegrond is iets meer ingetogen en bestaat uit sterke, breed uitgroeiende en deels wintergroene vaste planten en grassen die per soort in grote groepen worden aangeplant. Verder staan er 12 zuilvormige roodbladige beuken die een uiteindelijke hoogte van 7-8 meter zullen bereiken. Tot slot zijn groenbladige beuken voor de haagstructuren aangeplant.
“De aanleg van deze (dak)tuin wordt een mooie aanvulling op het nabijgelegen park”, aldus Pullen. “Niet alleen geeft het een mooi uitzicht, onttrekt het geparkeerde auto’s aan het zicht en is het een fijne recreatieplek voor de bewoners; de tuin heeft ook andere belangrijke functies. Zo draagt deze bij aan extra leefomgeving en voedsel voor de lokale flora en fauna en buffert de tuin vele honderden kubieke meters regenwater, wat niet onbelangrijk is in de huidige tijd.”