Platform voor de verblijfs- en dagrecreatieve branche
‘Het gevoel van vakantie’
Happy Days is volledig ontworpen vanuit de gedachte hoe heerlijk het leven op een vakantiepark of camping is.

‘Het gevoel van vakantie’

Wonen met het gevoel dat je elke dag op vakantie bent: dát is Happy Days. Aan de rand van de wijk Oosterheem in Zoetermeer start begin augustus de bouw van een bijzondere buurt, die in niets lijkt op een traditionele woonwijk. “Happy Days is volledig ontworpen vanuit de gedachte hoe heerlijk het leven op een vakantiepark of camping is”, vertelt Dion van Dijk, conceptontwikkelaar bij ERA Contour. “De natuur speelt hierbij een hoofdrol.”

De woningen onderscheiden zich door een mooie schuine kap, veelvuldig gebruik van hout en grote glaspartijen.

Happy Days is een ontwikkeling van TBI-ondernemingen ERA Contour en Synchroon. “In 2016 kregen wij de vraag van de gemeente Zoetermeer of wij een uniek woonconcept voor deze locatie konden bedenken. Hierbij werd als voorbeeld Le Medi in Rotterdam genoemd, een project van ERA Contour dat geïnspireerd is door de veelkleurigheid, mozaïek en ornamenten van de mediterrane steden”, vertelt Van Dijk. “Samen met de gemeente Zoetermeer en de ontwerpers van ECHO hebben wij de projectlocatie bezocht om ook voor deze specifieke locatie een uniek woonconcept te bedenken.”

Thuis volledig opgaan in de natuur

De locatie van Happy Days is bijzonder, vertelt hij. “Een braakliggend terrein omgeven door bomen, aan de rand van Vinex-wijk Oosterheem, met bedrijvigheid en langs verbindingsweg N470, maar ook nabij heel veel groen. Met name dat groen hebben we in Happy Days een hoofdrol gegeven, waarbij we de opzet van de vakantieparken en campings als uitgangspunt hebben genomen. Geen lange rechte straten en auto’s voor de deur, maar een parkachtige wijk waar ontmoetingen en avontuur centraal staan. Auto’s rijden en parkeren aan de buitenrand. Het collectieve ‘binnengebied’ is een groot park met diverse natuurlijke spelaanleidingen, waar kinderen vrij en veilig kunnen spelen. Nét als op vakantie!”

Vanaf hun veranda – waarover alle koopwoningen straks beschikken – kunnen bewoners straks in alle rust van de prachtige flora en fauna genieten.

Looppaden en bestrating sluiten in vorm en kleur aan op de glooiende parkachtige omgeving, die wordt ingericht aan de hand van drie biotopen: bos, dal en bloemrijk hooiland. De bomen, heesters, bloemen en het water in het landschap zijn zorgvuldig gekozen in samenwerking met een landschapsarchitect en trekken vogels, bijen en vlinders aan. “Vanaf hun veranda – waarover alle koopwoningen straks beschikken – kunnen bewoners straks in alle rust van deze prachtige flora en fauna genieten.”

Energieneutraal wonen

Happy Days bestaat uit 165 koopwoningen. Van dijkwoningen tot terpwoningen en waterwoningen en van bungalows tot vier-onder-één-kap. De woningen worden gebouwd door ERA Contour en onderscheiden zich door een mooie schuine kap, veelvuldig gebruik van hout en grote glaspartijen, vertelt Andy Ansems, projectmanager bij ERA Contour. “Ook hier komt duurzaamheid maximaal tot uiting. Happy Days wordt energieneutraal (EPC=0) gebouwd. Alle woningen functioneren straks all-electric. Het binnenklimaat wordt geregeld door een WKO-installatie met warmtepompen en vloerverwarming, in combinatie met mechanische ventilatie. De elektriciteit die hiervoor nodig is, wordt duurzaam opgewekt door zonnepanelen.”

De consument als coproducent

Happy Days is een bijzonder en gewaagd woonconcept, benadrukt Van Dijk. “Om de animo voor dit project te onderzoeken én vergroten, hebben wij al in een vroeg stadium een ‘Vrijbuiterstraject’ opgezet. Mensen die niet konden wachten om in Happy Days te komen wonen, kregen de kans om als coproducent mee te denken over de verdere uitwerking van het plan. Bijvoorbeeld ten aanzien van het middengebied, de speelvoorzieningen en de toegankelijkheid. In ruil voor hun inbreng kregen alle Vrijbuiters de kans om als eerste in te schrijven op een woning.”

Om een snelle en soepele uitvoering te borgen, is het project opgeknipt in drie naast elkaar gelegen fases: Bloemrijk (61 woningen), Waterrijk (47 woningen) en Boomrijk (57 woningen). “De grond is inmiddels bouwrijp gemaakt en de nutspartijen hebben de werkzaamheden rondom kabels en leidingen afgerond”, aldus Ansems. “Begin juni zijn wij gestart met het boren van de warmtebronnen en in augustus volgt het heiwerk van fase 1. In het derde kwartaal van 2024 verwachten wij de laatste woningen in dit bijzondere nieuwbouwproject op te leveren.” 

Bouwinfo
  • Ontwikkelaar ERA Contour en Synchroon
  • Architectt KOLPA architecten en MIX architectuur
  • Landschapsarchitectt ECHO Urban Design
  • Bouwert ERA Contour

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details