In Nunspeet wordt eind januari 2023 het nieuwe gemeentelijke sportcomplex De Wiltsangh opgeleverd, met een zwembad, een sporthal en een turnhal. De Wiltsangh vervangt het huidige zwembad en sporthal De Brake en wordt landschappelijk ingepast. Gemeente Nunspeet is opdrachtgever en het complex is ontworpen door Slangen + Koenis Architecten. Bouwkundig hoofdaannemer is Van Norel Bouwgroep uit Epe.
In het nieuwe sportcentrum wordt een volwaardig zwembad gerealiseerd met recreatiebassins, een wedstrijdbad en een doelgroepenbad, waarbij de laatste twee voorzien worden van een verstelbare bodem. Ook komen er een waterspeeltuin en een whirlpool. Verder omvat het complex onder meer een gymzaal, een turnhal en een sportcafé.Toen Van Norel Bouwgroep als bouwkundig aannemer in beeld kwam, was het ontwerp al in een definitieve staat, vertelt projectleider Corné Vreugdenhil. “Essentiële partijen als installateur en grondwerker waren al gecontracteerd.” Gemeente Nunspeet wilde graag een hoofdaannemer uit de regio en Van Norel Bouwgroep kwam als winnaar uit de aanbesteding. Bouwbedrijf, architect, directievoerder en installateur zijn geen onbekenden; zij realiseerden samen in Zeewolde een gelijkaardig project. “Wij zijn dienstbaar aan het ontwerp, alles staat in het teken van een integrale uitvoering. Wij voeren in Nunspeet een geïntegreerd ontwerp uit, met als belangrijke aspecten een deels verdiepte ligging en een all-electric energievoorziening.”
In het zwembad wordt gelamineerd hout toegepast, aangevuld met staalconstructies. Zowel zwembad, sporthal als turnhal zijn afgewerkt met geperforeerde stalen dakplaten. De gevelafwerking van het pand is een afwisseling van sandwichpanelen, metselwerk en geperforeerde binnendozen. Gebruiksdelen zijn akoestisch van elkaar gescheiden. Een deel van de gevel heeft een ingewikkelde constructie, waarbij staand metselwerk met een sandwichpaneelgevel is gecombineerd. Vreugdenhil: “Dat bood uitdagingen voor zowel constructie als montage. Met hoofdconstructeur WSP en adviesbureau Vekemans zijn deze ondervangen, uitgewerkt en in uitvoering genomen. ”Een van de belangrijkste aspecten van het ontwerp is de landschappelijke inpassing. De dominante kleurstelling is bruin en groen. Daarnaast is de sporthal deels verdiept, waardoor het pand minder hoogte behoeft ten opzichte van het maaiveld. “De sporthalvloer ligt lager dan de turnhalvloer, beide daken liggen op gelijke hoogte. Het gehele complex is gefundeerd op staal middels een in het werk gestorte betonnen onderbouw. De hoge kelderwanden van de sporthal vroegen meer uitvoeringstijd dan vooraf gepland. Deze is bij de opbouw en afbouw weer ingehaald.”
Drukte bij de aannemers van de nutsvoorzieningen (water/elektra) maakt het mogelijk dat Van Norel rustig naar de oplevering kan toewerken. “Uiteindelijk zal de bouw hierdoor circa drie werkweken later opgeleverd worden dan aanvankelijk gepland. Het zijn net die extra weken die op het einde wat lucht geven om de puntjes op de ‘i’ te zetten.”All-electric betekent in dit geval: zonnepanelen en warmtepompsystemen, ondersteund door hybride warmteterugwinning. “Er wordt zowel energie gewonnen uit de buitenlucht, de binnenlucht als het afvalwater”, aldus Vreugdenhil. “De aanleg van zwembadvoorzieningen is uiteraard vrij intensief.” Het doelgroepenbad wordt chloorvrij uitgevoerd – het eerste chloorvrije binnenbad van Nederland en wellicht zelfs in de wereld, en is als zodanig een speerpunt voor de gemeente en installateur Hellebrekers. In maart zal het energieneutrale sportcomplex in gebruik worden genomen.
Ten behoeve van de toegankelijkheid van mindervaliden worden in het zwembadgedeelte van Sportcomplex De Wiltsangh integrale plafondtilliftsystemen geleverd en gemonteerd. In twee kleedkamers worden XY-railsystemen aangebracht in de plafonds. In het zwembad zelf wordt een monorailsysteem aangelegd, geschikt voor gebruik in combinatie met een zwembadstoel en brancard.
De integrale advisering, levering, montage en het uiteindelijke onderhoud wordt verzorgd door Ergocare uit Enschede, leverancier van het Deense Guldmann en gespecialiseerd in plafondtilliften. Adviseur Mark Hogeboom: “Een XY-systeem bestaat uit twee vaste monorails waartussen een beweegbare rail wordt geplaatst. Met deze oplossing kan de plafondtillift naar links en naar rechts, naar voren en naar achteren worden verplaatst, waardoor deze de gehele ruimte van de kleedkamer bestrijkt.” De systemen zijn volledig ‘zwembadproof’ in elektrolytisch verzinkt materiaal uitgevoerd om oxidatie te voorkomen en stoelen/brancards worden bijgeleverd. Na ingebruikname zullen de tilliften twee keer per jaar worden gekeurd. “Realisatie van het project verloopt in uitstekende samenwerking met hoofdaannemer Van Norel.”